Калмарът е главоного морско животно от семейството на главоногите (Cephalopod), подобно на октопода и стридата.
Уникалните му характеристики са: глава с очи, десет пипала и мантия (тяло), в която има сак за мастило.
Повече за този морски деликатес споделят от E-kulinari.com.
Калмарът прилича на малка сепия, но тялото е продълговато. Може да достигне до 50 сантиметра дължина, но най-добри са по-малките екземпляри, а тези за пълнене трябва да са около 10 сантиметра.
Отгоре тялото е покрито с тъмносива, почти черна мембрана, която преди готвене трябва да се отстрани, но обикновено калмарите се предлагат вече изчистени. Пипалата, които се намират на главата, също както тялото са ядливи.
Месото на калмарите е постно, дори леко жилаво.
Обикновено се приготвя на скара или се пържи, но винаги за кратко, в противен случай се втвърдява.
При продължително варене например те стават жилави и безвкусни.
При задушаване калмарите се комбинират чудесно с доматен или друг сос със силен аромат.
Както и при сепиите, един от най-разпространените начини на приготовление е пълнени калмари.
Малките и много пресни калмари могат да се ядат сурови или мариновани.
Начин на почистване на калмари:
1. С леко дърпане отделете главата от тялото.
На височината на очите отрежете с ножица пипалата и ги оставете настрани.
2. Отстранете вътрешностите, като по желание запазите джоба с мастило.
3. Внимателно отстранете вътрешната мека кост.
Изплакнете на течаща вода тялото и пипалата.
4. Обелете кожата.
5. В зависимост от рецептата, оставете тялото цяло или го нарежете на пръстени. Пипалата нарежете на парчета.