Сьомгата попада в категория "деликатесни храни", но е толкова полезна и вкусна, че си заслужава напълно парите.
Тя е сред най-нискокалоричните и диетични риби, нискомаслена и богата на така необходимите за човешкия организъм полиненаситени мастни киселини, както и белтъчини, минерали и витамини.
Няма да сбъркате, ако превърнете сьомгата в незаменима част от вашето меню.
Рецептата за сьомга на тиган е невероятно лесна и бърза. Нужни са ви само няколко парчета от тази риба (количеството зависи от порциите, които искате да приготвите), зехтин, лимон, малко сол и черен пипер на вкус.
Първоначално обаче е много важно да проверите филето от сьомга за плаващи кости.
Те са малки и не са прикрепени към основния скелет на рибата и остават скрити, след като сьомгата е филетирана. Тъй като този тип кости трудно се виждат, най-добрият начин да ги намерите е чрез докосване.
Когато намерите кост, плъзнете ръката си под филето, точно под коста и натиснете леко нагоре за да се огъне филето и да покаже върха на коста.
Хванете края на костта с пинсета или с клещи и издърпайте бавно и внимателно докато я изтеглите напълно.
Повторете процедурата с всички намерени кости.
Тези кости са хлъзгави, така че имате нужда от инструмент с добро сцепление за да ги премахнете. Много производители на прибори за хранени и готварски принадлежности продават специални пинсети за рибни кости.
Ако обаче сте от хората, които не обичат чекмеджета, затрупани с многобройни специализирани "джаджи", чифт клещи от железарията ще ви свършат перфектно работа. Просто не забравяйте да ги почистите преди и след работа.
След като вече сте отстранили всякакъв вид кости от филето на рибата, може да преминете към готвенето.
Намажете със съвсем малко зехтин двете страни на сьомгата и я сложете в нагорещения тиган. Допълнителна мазнина не ви е необходима, тъй като самата риба ще отдели сос. Печете близо пет минути, като обръщате парчетата, за да се изпекат добре от всички страни.
Сервира се с няколко капки прясно изстискан лимонов сок. Чудесно допълнение към това блюдо е и чаша бяло вино.
Ето и 5 любопитни факти за сьомгата: