Тиквата е един от символите на есента. Малко са българите, които да не са я опитвали - печена, варена или в тиквеник. За родина на тиквата се смятат Америка и Азия.
Днес видовете тикви са обособени в групи - обикновена (фуражна), едроплодна (кестенка или цигулка) и готварска тиквичка (сакъзка).
Плодовете на тиквата са много разнообразни по форма и окраска. Повърхността им е гладка, мрежовидно напукана, с брадавици или сегменти. Месестата част, в зависимост от сорта има специфичен цвят, дебелина и консистенция. Семената са елипсовидни с различна големина. Съхранява се лесно почти през цялата зима.
Тиквата е богата на хранителни вещества - по хранителност надвишава картофите, съдържанието ѝ на каротин е по-голямо от това на морковите и е между най-богатите на каротин растения.
Тиквата има и лечебно действие - печена или варена се използва при бъбречни или сърдечни заболявания, при заболявания на черния дроб. Може да се консумира от деца, бременни и възрастни хора, прекарали тежки заболявания. Високото съдържание на калий е полезно при повишено кръвно налягане, а съдържанието на микроелементи (желязо, манган) е от полза при малокръвие.
Ето и съвет как лесно да разрежете тиква.
Поставете тиквата върху кърпа, за да предотвратите плъзгането ѝ върху плота.
С голям остър нож пробийте кората на тиквата близо до дръжката.
Внимателно обиколете с ножа и отрежете като капаче.
След това отрежете по дължина като започнете от страната с отрязания връх. Ако ножът заседне, не се опитвайте да го издърпате – може да отскочи рязко и да се порежете.
Помогнете си с чука за изтъняване на месо – с него почуквайте върху обратната страна на острието, докато срежете кората до края.
Завъртете тиквата и отрежете другата страна.
Разделете двете половинки на тиквата с ръце.
С лъжица изстържете вътрешността. Семките запазете за печене, а другото изхвърлете.
За различните приложения на тиквата можете да си припомните ТУК!
Прочетете още:
Красиви с помощта на... тиква!
Как да си направим есенен десерт с тиква
Да се запознаем със здравословната страна на тиквата
Различни приложения на тиквата