Ако сте в настроение за кулинарни експерименти и искате да смаете всички с уменията си, може да се опитате да направите шоколадови купички. Ще се изненадате колко лесно се получават те.
1. Като начало разтворете на водна баня шоколад. След това потопете в него добре измит надут балон. Според това колко искате да са дълбоки купичките, преценете до къде да потопите балона.
2. Извадете и поставете обратно в чаша или купа, докато се втвърди шоколада.
3. Обърнете обратно балона и му изпуснете въздуха. След това внимателно го отлепете от стените на купичката и го извадете.
Купичките могат да се приготвят предварително и да се съхраняват в хладилник в пластмасова плътно затворена кутия, разделени по-между си с хартия за печене.
Напълнете ги с каквото пожелате - крем, плодова салата, сладолед и тн.
От шоколад може да направите и други украси за сладкиши като шоколадови стърготини и букли.
Шоколадови люспи
С помощта на белачка за зеленчуци изстържете от блок охладен шоколад. Събирайте люспите върху парче хартия.
Шоколадови букли
Приготвят се по същия начин като люспите, но предварително леко загрейте шоколада(например за 5 секунди в микровълнова) или загрейте белачката за зеленчуци под течаща гореща вода. В зависимост от натиска ще получите различни по дължина и форма букли. Разполагайте ги в единичен слой върху парче хартия за печене. Ако приготвяте голямо количество - загрявайте от време на време белачката или шоколада.
Шоколадови формички
Изсипете разтопен и предварително темпериран шоколад върху мраморен плот или върху хартия за печене. Оставете да се охлади, но да не е втвърден. С помощта на формички за сладки или остър нож изрежете различни фигурки. Оставете да се охладят и втвърдят напълно преди да използвате.