Още от деца ни учат колко са полезни морковите – най-вече за очите, заради изобилието на каротин, което предлагат.
Кореноплодните зеленчуци обаче се отразяват благотворно върху цялото тяло. Те са познати на човека още около 2000 г. пр. н. е. и се счита, че произхождат от Средиземноморието.
Морковите оказват регулиращо действие върху процесите на обмяната на веществата заради богатия си химичен състав. Нарес с виатмини като В1, В2, В6 и С те съдържат и каротин. За да бъде усвоен по-добре от организма, трябва да се има предвид, че морковите е добре да бъдат използвани заедно с някаква мазнина.
Това означава, че ако ги консумирате на салата, е хубаво да добавяте достатъчно зехтин, а ако са термично обработвани, в ястията да добавяте масло или олио.
Много вкусни и ароматни стават маринованите моркови, както и глазираните. Предлагаме ви три техники, които можете да тествате сами:
Моркови в студена марината
Необходими продукти: 500 г моркови, 5 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне: Морковите се измиват, обелват и се приготвят на пара. От останалитепродукти се приготвя марината и с нея се напръскват готовите моркови. Остаят се да престоят така около 12 часа.
Моркови в гореща марината
Необходими продукти: 150 мл вода, 500 мл бяло вино, 3 скилидки чесън, 3 с. л. зехтин, няколко стръка прясна мащерка и магданоз, 1 ч. л. мед, 1 с. л.горчица, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Морковите се приготвят като в гореспоменатата рецепта. Всички останалипродукти без горчицата се кипват за около 15 минути, а накрая към тях се добавя и горчицата. Морковите се оставят в така приготвената марината да престоят около 12 часа.
Глазирани моркови
Необходими продукти: 500 г моркови, 1 с. л. зехтин, 1 щипка карамфил, 2 с. л. мед
Начин на приготвяне: Измитите и обелени моркови се бланшират и се отцеждат. В отделен съд се загрява маслото, добавят се останалите подправки към него, а накрая и морковите. Всичко се разбърква добре, за да могат зеленчуците да се глазират, след което са готови за сервиране като топла гарнитура към каквото и да е месно или рибно ястие.
Още по темата:
"Хляб" от моркови
Подготовка и приготвяне на моркови
Моркови и домати за млада и красива кожа
Как да си направите здравословен чипс от моркови
Крем супа от моркови
Сух таратор от моркови
Как да си приготвим морковен шейк