Зеленият фасул идва от Южна Америка, в момента е широко разпространен по цял свят. Има редица разновидности – от тъмнозелени тънки и дълги, до златисти, жълти и жълточервени шушулки, всички изключително богати на витамини и минерални соли.
Всеки вид се характеризира с различна крехкост.
Най-важно е, когато избираме зелен фасул, независимо от сорта, той да бъде пресен и свеж, при пречупване на шушулката, тя трябва ясно да пукне и двете части да се отделят лесно, без конци.
Подготовка:
С помощта на ножици или ножче се отрязват двата края на шушулките, по-едрите сортове се нарязват диагонално на парчета.
Приготвяне:
За да се свари, бобът се слага в кипяща подсолена вода за 3-15 мин. в зависимост от размера, докато стане крехък, но е все още свеж и зелен.
Блюдо от зелен фасул:
За да се задуши, зеленият фасул се слага в плътно затворен съд с 5 с.л. бульон или вода и 30 г масло на 450 г продукт, докато омекне.
За да се запържи, зеленият фасул първо се подварява за 2 мин в подсолена кипяща вода, отцежда се, подсушава се и се слага в сгорещена мазнина за 3 мин.
Рецепти със зелен фасул:
Салата от зелен фасул
Свежа супа от зелен фасул и джанки
Зелен фасул на фурна
Паста с пиле, зелен фасул и домати
Вегетарианска паеля със зелен фасул
Рецепта за паниран зелен фасул: