Всеки знак проявява специфичен афинитет към онова, което слага в устата си. И ако се храним според “симпатиите” на доминиращите характеристики в хороскопа си и се съобразяваме с техните предразположености, ще забравим за мъчителните и безрезултатни диети.
Важно е да уточня, че става дума за зодиакални знаци, а не за живи хора. Хороскопът на всеки човек е уникална симфония от планетни конфигурации и никой не е своята зодия само. Затова, когато говоря за Овен, имам предвид рождените карти, в които се наблюдава особено силен акцент върху този знак, като в него може да се намират някое от светилата, асцендентът, или пък струпване на планети. Ярка обагреност с овенска енергия на личността ще дава и изявената позиция на Марс - управителят на Овен, както и акцентът върху 1-ви дом, който е асоцииран именно с първия знак от зодиака.
Същото се отнася и за всички останали знаци, техните управители и съответните им домове.
Овен, Марс, 1-ви дом
Овенът има силна интуиция, но винаги забързан и зает до предела, избягва да се вслушва в тялото си. Рядко има проблеми с килограмите заради ускорения метаболизъм и високата си активност.
Трудно се фокусира върху сложни казуси и избягва да мисли за онова, с което се храни, затова често преяжда или пренебрегва качеството на храната си. За да поддържа добрия тонус на тялото си, е важно да се придържа към индивидуално изграден режим с балансирано съчетание между спорт и хранене, без диети, но със задоволително ниво на протеини в менюто. Овните са хищници, затова от месо не бива да се лишават, нито пък от яйца.
Чудесна добавка са суровите зеленчуци и подправките като мащерка и женшен, канела, чили,които ще уталожат вътрешния огън и ще предпазят от възплителни процеси, към които е склонен Овенът.
Телец, Венера, 2-ри дом
Метаболизмът на Телеца е бавен. Подобно на другите земни знаци е склонен към меланхоличност, жлъчност и съответно проблеми с жлъчката. Затова не трябва да си позволява да задържа твърде дълго негативни чувства и да ги оставя да го тровят - те ще се “отложат” под формата на токсини и съответно няколко килограма отгоре. Така се разбъркват и хормоните.
В никакъв случай Телецът не трябва да се лишава от добра храна, той има чувствително небце и цени вкусовете, но непременно в съчетание с подходящ режим на движение, за да се подпомогне ленивият метаболизъм.
Телецът с чиста съвет може да разчита на простите природни блага, с които ни дарява земята, като пълнозърнестите храни, начело с булгур и киноа. Задължително трябва да редуцира захарта и да наблегне на подправки, които стимулират панкреаса, като сминдуха, както и на жълти плодове и зеленчуци.
Близнаци, Меркурий, 3-ти дом
Слабото място на Близнаците е дихателната система, затова на първо място те трябва да обърнат внимание на начина си на дишане, от който зависят цялостният им физически тонус и жизнена енергия. Те са подвижни, неспокойни, адаптивни и нервни, което автоматично се отразява на дишането, правейки го плитко и накъсано.
Рядко Близнаците с финия си скелет са предразположени към качване на килограми. И ако това се случи, бързо ги свалят. Тяхната любознателност ги прави вещи и информирани за плюсовете и минусите на всяка диета. Не са твърде ентусиазирани в готвенето обаче. Трябва да внимават да не се подлъжат по лесния достъп до бързата храна и сандвичите. По-добре да “лудват” по последните открития на здравословното хранене.
За Близнаците е важно да се хранят по малко, но начесто, и никога да не остават с празен стомах. Идеалната храна за тях са пресните плодове и зеленчуци, белите риби и подправките,които подкрепят дихателната система и внасят спокойствие в ума и душата като розмарина.
Рак, Луна и 4-ти дом
Ракът е силно подвластен на емоциите си, които въпреки привидното му спокойствие и недостъпност, често му носят огромен стрес и тревожност. Поради тази причина и храносмилателната система излиза от строя и се явява слабо място на Раците. Склонни са да използват храната за емоционална компенсация, затова трябва да бъдат особено бдителни да не ѝ се нахвърлят, когато са разбалансирани, тъжни, депресивни, ядосани.
Раците ще усвояват храната максимално добре, ако се хранят в точно определено време. Добре е да намалят количеството на суровите зеленчуци, газираните напитки, както и храна, която ферментира в стомаха, за да избегнат подуването. Наложително е да дъвчат бавно и да наблегнат на рибата и морските деликатеси. Полза ще извлекат от артишок, авокадо и копър, резене, кориандър и ким.
Гладът за сладко трябва да се овладява навреме и да се набляга на протеини, дори и да не са непременно от месо.
(Следва продължение)